Historia

Język: История History Historie Historia

Odkrycie ekstraktu z grejpfruta

Właściwości wyciągu z grejpfruta odkrył w 1972 r. dr Jacob Harich (czyt. Harisz). Dr Harich urodził się w Jugosławii w 1919 roku. Najpierw studiował fizykę - studia przerwała II Wojna Światowa, w której walczył jako pilot. Przeżycia wojenne sprawiły, że porzucił fizykę i zainteresował się medycyną. Specjalizował się w ginekologii i immunologii, a po emigracji do Stanów Zjednoczonych kształcił się dalej na Long Island University w Nowym Jorku.

Interesował się naturalnymi substancjami, które mogą niszczyć drobnoustroje nie szkodząc przy tym ludziom.

W roku 1963 przeprowadził się na Florydę i rozpoczął badania nad preparatami z grejpfruta. Grejpfrutami zainteresował się niedługo po II Wojnie Światowej, kiedy natknął się na pestkę jedząc owoce.

Jego uwagę zwrócił bardzo gorzki smak, który poczuł na języku - zaczął się wtedy zastanawiać, dlaczego tak jest i czy można to jakoś wykorzystać. Ponieważ w stanie Floryda owoce te były powszechnie uprawiane, nie brakowało materiału do doświadczeń. Być może odkrycie dr Haricha poszłoby w zapomnienie, gdyby nie współpraca z dr Steven Otwell i dr Wayne Marshall z University of Florida w Gainesville. Zajmowali się oni m.in. mikrobiologią żywności.

Renoma ośrodka, w którym pracowali sprawiła, że ekstraktem zaczęli interesować się inni badacze. Prace dr Haricha nad ekstraktem z grejpfruta nabrały przyspieszenia w 1990 roku, kiedy lekarze w Stanach Zjednoczonych zaczęli doceniać znaczenie jego odkrycia.

W 1995 roku dr Harich był honorowym gościem Instytutu Pasteura, a jego prace docenili również rolnicy w Europie.

Dr Harich zmarł w roku 1996. Doznał tej satysfakcji, jaką daje spełnienie swoich życiowych marzeń: ekstrakt z grejpfruta jest obecnie stosowany na coraz większą skalę jako nieszkodliwy środek pomagający utrzymać dobry stan zdrowia.

INNE PRODUKTY:

 

STRONA FIRMOWA: